Mesti Baca : Buku Catatan Sejarah Rasulullah SAW

Menyingkap Keajaiban Peribadi dan Perjuangan Rasulullah SAW serta Para Sahabat

Apakah engkau benar-benar kenal Nabimu?
Iaitu kenal secara lahir dan batinnya, jasmani,
maknawi dan rohaninya
Atau engkau hanya kenal secara lahir sahaja,
tidak lebih dari itu?
Atau engkau kenal secara rambang sahaja?
Sebenarnya kalau engkau kenallah secara lahir dan batin,
jasmani, rohaniahnya peribadi Nabimu,
pasti engkau jatuh hati kepadanya
Engkau akan cinta, engkau akan menyebut selalu namanya
Melalui selawat dan ingatan terhadapnya

Buku berkulit tebal sebanyak 31 Bab dan 513 halaman ini, adalah satu buku yang telah membuatkan para pembaca taksub kepada baginda serta roh perjuangannya. Disusun oleh Ustaz Nasaruddin Awang dengan Prakata oleh Dr Ahmad Fauzi Abdul Hamid.

Di halaman terakhir tertulis indah,

Setinggi-tinggi Penghargaan dan Salam Rindu Kepada Rasulullah SAW, Ahli Keluarganya dan Para Sahabatnya

serta teks Arab dan terjemahan Selawat Badawi.

Pautan : Baca Maulid At Tamimi karangan Abuya Ashaari Muhammad.dalam Bahasa Melayu dan terjemahannya dalam bahasa Inggeris.

About these ads

21 Comments on “Mesti Baca : Buku Catatan Sejarah Rasulullah SAW”

  1. naim says:

    assalam..mana nk dpt buku ini???

    Like this

  2. LookingForTruth says:

    salam sejahtera puan,

    Boleh saya dapatkan nama penerbit buku ini?

    Like this

  3. ikhwan2011 says:

    buku tersebut disusun oleh Ustaz Nasaruddin Awang dan diterbitkan oleh Pertubuhan Kebajikan dan Pendidikan Raudhatul Ikhwan {1181-09-PHG}
    laman web rasmi: http://www.raudhatulikhwani.org.my
    isbn: 978-967-10486-0-3

    Like this

  4. siti hajar says:

    email sy mane mana sy boleh dapat buku ini:
    kittylady84@gmail.com

    Like this

  5. LookingForTruth says:

    adakah raudhatul ikhwani sebahagian daripada global ikhwan? web di atas telah diblock.

    Like this

    • heliconia says:

      L4T, iya. Berkenaan soalan2 sebelum itu, sy akan cuba dpt maklumat tepat di manakah nak dapatkan buku ni. Saya ada nombor peribadi penulis buku ini tetapi tidak sesuai lah nak beli dari dia.

      Like this

  6. puteri says:

    Saya dah tamat baca buku ni, membaca buku ini seolah-olah kita turut sama berada di zaman tersebut, roh kita dapat merasai kepayahan,kepedihan,kesakitan, kegembiraan, kegigihan dan kesedihan Rasulullahsaw dan para sahabat. Paling Sedih bab kewafatan Rasulullah saw , kita akan dapat merasai kesedihan para sahabat di atas pemergian baginda saw itu. Saya menangis bengkak-bengkak mata . ya Allah betapa sedihnya kisah ni.
    kecintaan para sahabat kepada Allah dan Rasul sangat jauh bezanya dengan kita. Kita dapat melihat perbezaan apabila kita membaca buku ini. Buku ini WAJIB dibaca oleh seluruh umat Islam kerana kita akan dapat rasa kita hidup bersama-sama Rasulullah saw.

    Like this

  7. LookingForTruth says:

    Kalau ia memang antara penerbitan anak syarikat global ikhwan, saya akan cuba dapatkannya daripada contact ikhwan. Sebelum ini pernah juga membeli buku terus daripada penulisnya.Saya rasa cara ini lebih mudah.

    Like this

  8. heliconia says:

    Sekarang buku ni dah kehabisan stok. Sedang diulang cetak. L4T kalau nak booking inilah masanya. ( Buat masa ni tgh bercuti.. Tak dpt nak ulas pjg2 kat sini) :)

    Like this

  9. zulsham says:

    Di pasaraya Kota Damansara ada jual tak?

    Like this

  10. naim says:

    hope kalau dah dpt info cmner nk dpt buku ni..bg tau la yer…
    mengharap..TQ

    Like this

  11. LookingForTruth says:

    Buku yang menarik dibaca. Terdapat banyak kisah sejarah yang seronok dihayati. Terima kasih GISB.

    Like this

  12. heliconia says:

    Buku sedang diulangcetak.. Boleh booking dulu.. L4T dapat buku tu di mana? Memang seronok dpt membacanya, diharap habis cuti sekolah ni, saya ada peluang membacanya sekali lagi..

    Like this

  13. LookingForTruth says:

    Dari contact Ikhwan di BCH. Buku ini dibaca berulang kali pun tidak bosan. Buku ini lebih menitik beratkan kisah perjuangan Rasullulah saw serta para Sahabat r.a dalam menyebarkan Islam. Two Thumbs UP.

    Like this

  14. naim says:

    cmner nk booling n dapatkan buku nih..hope can reply kat email naimnick84@yahoo.co.uk

    Like this

  15. khairi says:

    cmner nk booking n dapatkan buku nih..hope can reply kat email ilhamminda@yahoo.com

    Like this

  16. heliconia says:

    Maaf saya akan cuba dapatkan maklumat… samada dah ready ulang-cetak atau belum..

    Like this

  17. NURUL says:

    BERAPA N KT MNA DIJUAL ?

    Like this

  18. Aniza Alias says:

    kat mana saya boleh mendapatkan nye?

    Like this

  19. Siti Fatimah says:

    assalamualaikum…macamana nak dapatkan buku ni?

    Like this


Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

Follow

Get every new post delivered to your Inbox.

Join 1,059 other followers