Nahas Misteri Pesawat Adam Air 2007

main_046.jpg 

Link : Laporan ringkas operasi pencarian Adam Air oleh Skylab Ke mana ghaibnya pesawat Adam Air? Ringkasan Laporan Rasmi Skylab

Telah cukup 1 minggu sejak kehilangan pesawat tersebut, tetapi tiada sedikitpun petunjuk yang nyata akan lokasinya. Di daratan, di lautan atau sebahagian di darat dan sebahagian di lautan?

TV malam kelmarin, 8.1.2007 melaporkan bahawa telah dijumpai satu hingga tiga kepingan besi di sekitar lautan kawasan sekitar pencarian, dipercayai serpihan bangkai pesawat ini. Adakah ini sekadar khabar-khabar angin untuk menyenangkan hati orang awam, Wallahualam.

Namun, jauh di sudut hati, kita semua berdoa agar ditemukanlah pesawat itu dengan seberapa segera.

TEORI LEDAKAN DI UDARA ( seperti di media Indonesia)

Jika pesawat itu meledak di udara di altitud tertinggi sekitar 40000 fts, disebabkan tekanan atmosfera [air pressure] yang tinggi, maka sisa cebisan pesawat itu menjadi lebih halus dan akan tersebar ke kawasan yang puluhan kilometer nautika luasnya.

Namun andaian bahawa semua serpihannya tenggelam ke dalam laut, dan hilang dihanyutkan arus dasar laut yang deras adalah agak mustahil.

Pasti ada cebisan-cebisan yang timbul di permukaan laut. Namun inilah andaian yang paling popular setakat ini, untuk menyenangkan hati semua pihak.

Jika semasa ledakan berlaku, pesawat berada pada altitud sekitar 10000fts maka serpihan sisa ledakan mengikut teorinya adalah lebih besar fragmennya serta mudah dilihat.

Dalam sejarah kes pesawat Korea yang meledak akibat bom yang dipasang agen-agen Korea Utara suatu waktu dahulu, selepas meledak dan jatuh ke dalam lautan sedalam 10000 fts, serpihan-serpihan pesawat itu masih bisa ditemukan dan dibawa ke permukaan.

Nov. 23, 1987 — A Korean Air Lines Boeing 707 was destroyed in a bombing by two North Korean agents. The two planted a bomb aboard the jet and deplaned in Abu Dhabi. The plane exploded en route to Bangkok at about 11:30 a.m. while over the Andaman Sea, killing all 115 aboard. The agents were arrested in Bahrain but consumed poison concealed in cigarettes. The male died, but the female survived and later implicated North Korea in plotting the bombing. Fatalities: 115

Adalah agak mustahil signal fungsi GPRS dari dalam black-box tidak dapat dideteksi. Signal itu sangat reliable dan selalunya bisa bertahan selama seminggu, 2 minggu atau lebih.

Binaan black-box sangat kokoh – dibuat dari steel yang sangat keras, dan sukar untuk musnah walaupun meledak akibat bom. Jika rusak pun mungkin terkemek sedikit di sana dan sini.

TEORI KEDUA: TURNED INTO ASHES

Ada banyak bom yang dipasang dalam pesawat, di cockpit, di cabin, di ekor…..bomnya pula canggih banget, tak dapat discan di bandara, maka setelah semua bom itu diledakkan serentak oleh seorang terrorist dengan menggunakan keypad handphonenya…….tiada apa satu pun sisa pesawat yang tinggal. :)…..Semuanya jadi berkecai sehaluss-halusnya hingga semuanya jadi tenggelam ke dasar laut, di dalam dasar laut pula menjadi sebahagian pasir-pasir dasar lautan….pasir-pasir itu pula dihanyutkan arus deras menghampiri kutub selatan….jika ada yang terapung di lautan adalah pun terlalu halus untuk dilihat team pencarian. Pakai teropong pun tak nampak.

Maka apalagi….? balik tidur ajalah, nggak perlu cariin lagi….

Ini sekadar gurauan.

Hakikatnya ini hampir menyamai teori pertama.

TEORI KETIGA : INVISIBLE TO THE NAKED EYE

Ia ghaib secara tiba-tiba..Tiba-tiba hilang dari radar. Dengarnya, pilot menghantar distress message kerana cuaca buruk, tetapi tidak melaporkan yang ia nya mengubah haluan akibat cuaca buruk tersebut.

Laporan yang mengatakan pilot mengubah haluan hanyalah merupakan andaian sahaja, kerana telah terputus hubungan dengan ATC.

Ghaib? Ini sungguh memalukan, teori apa ini? Di zaman millennium baru dan canggih kini mana ada cerita-cerita begini? Apa? Ghaib disorok jin dan makhluk halus? Ini seperti ajaran sesat.

Iya, agak sukar diterima untuk kita yang sudah ter’sesat’ dari menghayati kekuasaan Allah.

Baru sahaja berlaku dua tahun lepas, sebuah helikopter hilang di perhutanan Borneo, setelah seminggu, masuk ke dua minggu mencari, masih tak dijumpai, hinggalah pihak kerajaan terpaksa walaupun berat hati – terpaksa dalam keadaan kurang merelakan – meminta bantuan RUFAQA untuk mencarinya.

Dan terbukti teori ini..ia telah ghaib disorokkan jin.

Tiada bukti forensik menunjukkan ia terhempas dari altitud tinggi.  Semasa penemuan, helikopter itu utuh, rusak sedikit sahaja, kayaknya ia telah tabrakan dengan mobil aja atau ya, yang lebih logik, tabrakan dengan speda motor.

Namun laporan rasmi mengatakan ia jatuh dari altitud tinggi.

Hakikat sebenarnya, laporan rasmi itu seharusnya begini…

Helikopter telah jatuh ke dalam hutan kawasan pergunungan dengan lemah lembut sekali, hinggakan pokok-pokok di kelilingnya semua utuh, tiada tanda-tanda patahan atau rusak, daun-daunnya tersusun rapi. Seolah-olah tiba-tiba helikopter itu dibuat dari lengkong atau jeli.

Nahas Misteri Helikopter di Bario : 2004

Sumber Rujukan  posting kali ini :

Diskusi peribadi dengan pakar aviasi sebuah syarikat penerbangan tambang mahal.

About these ads

23 Comments on “Nahas Misteri Pesawat Adam Air 2007”

 1. heliconia says:

  Mudah-mudahan pesawat itu segera ditemui, walau apapun sebabnya. Diharap keluarga mangsa bersabarlah, hidup di dunia ini adalah ujian dan dugaan, hasilnya diharapkan ketaqwaan hati2 kita meningkat..dan lunak untuk mengingati Allah…Khabar terakhir kelmarin : 9/1/2007,menurut rakan2, rupa2nya dua orang tabib itu sudahpun berangkat ke Indonesia dua hari sebelumnya…atas undangan Kerajaan Indonesia…sebelum posting ini ditulis saya.
  Semoga seluruh team pencarian didikurniakan hati yg bertaqwa, agar Allah menurunkan bantuannya..Amiin.

  Like this

 2. heliconia says:

  PESAWAT ADAM AIR DISEMBUNYIKAN JIN?

  Petikan akhbar PIKIRAN RAKYAT, RI
  4 JANUARI 2007

  Akhirnya, kami dari tim Skylab Rufaqa International dimintai bantuannya. Lewat bimbingan dari mursyid kami, Ustaz Haji Abuya Imam Ashaari Muhammat At Tamimi, kami pun langsung bekerja mencari pesawat heli yang hilang,” katanya.
  Setelah melalui prosesi “khusus”, tim Skylab berhasil “mendeteksi” lokasi “disembunyikannya” bangkai pesawat helikopter dan mayat-mayatnya. “Tanggal 28 Juli 2004 merupakan hari penting, karena Allah SWT membimbing kami menemukan lokasi bangkai pesawat yang hilang,” ujar Abdurrahman.

  Terkait belum ditemukannya AdamAir, Abdurrahman mengatakan, tim Skylab Rufaqa bersedia memberikan bantuan. “Ya, insya Allah kami bantu, bila diminta,” ujar Abdurrahman, pakar pesawat yang dipanggil pulang dari Jerman oleh B.J. Habibie (waktu itu Presiden RI, red).

  Selengkapnya…

  http://www.pikiran-rakyat.com/cetak/2007/012007/04/0402.htm

  Like this

 3. heliconia says:

  Menelusuri Tentara Angkatan Laut Brunei yang Hilang

  ”Dokter Langit” Rufaqa Versus Satelit Canggih

  Petikan akhbar PIKIRAN RAKYAT, RI
  26 MAC 2007

  HINGGA pekan lalu, secara diam-diam masih terjadi kontak informal antara sejumlah tokoh di Brunei Darussalam dengan tim “dokter langit” yang bermarkas di Bandar “Poligami” Country Homes (BCH) Rawang Selangor Darul Ehsan Malaysia. Konon, sebenarnya, kontak tesebut sudah berlangsung lama.

  Untuk tujuan apa pihak Brunei Darussalam kontak dengan BCH Rawang Selangor? Apa pula yang dimaksud “dokter langit”?

  Menurut warga di BCH Rawang Selangor, Ustaz Drs. Wahyudin, pada Desember 2004, dua personel tentara AL Brunei Darussalam hilang ketika sedang berada di tepi pantai, tak jauh — beberapa kilometer jaraknya — dari Istana “Nurul Iman” Sultan Hassan Al Bolkiah.

  Mayatnya hingga sekarang belum ditemui. Sejumlah orang saleh di Brunei Darussalam maupun tim ‘dokter langit’ kami menduga kuat kedua tentara AL tersebut disembunyikan jin. Beberapa ‘dokter langit’ kami masih ada di Brunei Darussalam. Pencarian masih diupayakan bersama dengan tentara Brunei Darussalam,” tutur Ustaz Wahyudin (39) tatkala dihubungi “PR”, Selasa (7/3).

  Wahyudin mengungkapkan, tim “dokter langit” yang merupakan panggilan bagi dokter dan tabib yang bernaung dalam BOD Syarikat Skylab Rufaqa Internasional, sudah beberapa kali mengadakan pengajian di tepi pantai. Mereka berdoa dengan harapan Allah SWT segera menampakkan “kabar” ihwal nasib kedua tentara yang hilang tersebut.

  Boleh percaya, boleh tidak. Tapi bagi orang yang beriman, saran Wahyudin sepatutnya percaya tentang alam gaib.

  Pada suatu masa, katanya, ketika sejumlah ustaz sedang berdoa di pinggir pantai, tiba-tiba di antara mereka yang hadir dan anggota keluarga kedua tentara AL menyaksikan kehadiran jin yang membawa salah seorang tentara AL.

  Dari dialog dengan jin itu, terungkap bahwa kedua tentara AL disembunyikan di hutan tak jauh dari Istana Nurul Iman. Akan tetapi, hingga kini kedua tentara AL belum dibebaskan oleh jin dan belum diketahui apakah masih hidup atau sudah meninggal.

  Sekarang, dapatkah tim “dokter langit” menemukan dua tentara AL Brunei Darussalam?

  Yang jelas, menurut pembina tim “dokter langit”, Ustaz Haji Imam Abuya Ashaari Muhammad At Tamimi, cepat atau lambatnya penemuan tersebut bergantung dari sejauhmana warga dan Pemerintah Brunei Darussalam beriman dan bertakwa ke hadirat Allah SWT. “Marilah kita bertobat, berzikir, tegakkan salat malam, dan rajin berdoa, semoga Allah SWT memudahkan urusan ini,” tutur Abuya Ashaari.

  Selengkapnya:
  http://www.pikiran-rakyat.com/cetak/2006/032006/20/teropong/lainnya04.htm

  Like this

 4. Jeed says:

  berbai’ah lah kamu kepada bani masrek/bani hashim.

  Like this

 5. heliconia says:

  Assalamualaikum Jeed

  Saya ada melihat URL yg dipapar anda tetapi banyak yg tidak boleh dibuka. TQ

  Like this

 6. musaddiq says:

  Saya minat juga dengan kes ini. Agak aneh, setelah berhari2 hingga lebih sepuluh hari, tiada dijumpai secebispun kapal terbang tu,kecuali baru2 ini ekornya dijumpai dan disahkan..sahnya pula tidak dapat dinafikan lagi setakat ini, kerana ada kewujudan serial number pada serpihan itu.

  Serpihan biasa yg tak signifikan belum dijumpai tetapi serpihan yg kukuh buktinya dijumpai..

  Mengikut sumber yg dipercayai, team SKYLAB Malaysia, dibantu juga 2 orang team SKYLAB Indonesia dalam misi pencarian pesawat itu. Sedari awalnya, seawal tanggal January 7-8,tiada petunjuk pun akan bukti pesawat itu di mana. Maka usaha yg dijalankan team RUFAQA adalah mengusahakan taqwa, iaitu sholat malam, wirid, zikir, taubat kepada Allah setiap waktu, malah mereka menyarankan hal yg sama pada Pak Menteri yg memanggil mereka, juga saran kepada seluruh team.

  Aneh, signal GPRS tak berfungsi, seolah2 benar signal itu sudah masuk ke wavelength alam lain. Awalnya, secebis pun apa-apapun tak dijumpai, ini luar dari kebiasaan.Akhirnya ada satu serpihan bukti SIGNIFIKAN menyangkut pada pukat nelayan, Pak Bakrie, seperti laporan akhbar. Itu dahulu sebagai mukadimah petunjuk yg sahih.

  Dikeranakan agak sulit petunjuk ditemui, maka team SKYLAB dan team search pemerintah setempat digalakkan untuk mengadakan sedekah kepada fakir miskin..hampir sama seperti kes di Bario dulu.

  Maka mereka pun sedang dan akan mengusahakan mengadakan kenduri makan dan menjamu para fakir miskin di pantai dan kawasan sekitar pencarian pesawat itu di Sulawesi sana.Diharapkan Allah akan membantu memberi petunjuk lagi.

  Kes di Bario umpamanya, SKYLAB terpaksa mengadakan kenduri makan dua kali kerana para makhluk alam ghaib itu lambat memberikan kebenaran untuk mendedahkan di mana helikopter itu berada…di dalam buku Bario hanya ditulis sekali.

  Jika benar pesawat itu tidak mengalami disintegrasi akibat letupaan di udara, mahupun ia tidak jatuh akibat hempasan dan impak dari altitud tinggi, ..seperti laporan yg mengatakan bahawa kali terakhir ia dilihat terbang di paras rendah..
  maka kemungkinan untuk bertemu mangsa, masih hidup atau meninggal, adalah mereka ini samada masih duduk di seat masing-masing dengan seat-belt terpasang, ataupun…? masyaAllah.

  Di satu aspek, tidak diketahui bagaimana nanti pihak berkuasa mahupun media Indonesia melaporkan keterlibatan SKYLAB dan Abuya Ashaari dalam team pencarian. Jika di Malaysia, ia akan ditutup serapat2nya, walaupun yang hilang itu misalnya, adalah anak Perdana Menteri. Begitulah manusia sekarang…sungguh ego dengan sang Maha Kuasa, kerana mereka ada kuasa dan merasakan kuasa mereka akan kekal. Hal2 yg melibatkan Islam, kecanggihan ilmu Islam, terutama oleh pesaing @ rival mereka, takut dan malu untuk diumum kepada khalayak, kalau dukun paranormal itu boleh pula mereka mengakuinya dan berbangga pula…malah disebarkan di akhbar.

  Ya Allah, kasihanilah kami.

  Like this

 7. heliconia says:

  Assalamualaikum, Ada items selain ekor pesawat yg dijumpai, cuma belum disahkan. Ini berita terbaru…

  26 serpihan Adam Air ditemui, mayat tiada

  PARE-PARE (Sulawesi Selatan) 12 Jan. – Walaupun 26 barangan termasuk beberapa serpihan sayap yang dipercayai daripada pesawat Boeing 737-400 Adam Air sudah dijumpai di daerah kecil Barru dan Pangkep dekat sini sehingga malam tadi, namun pencarian belum menjumpai sebarang tanda mayat manusia pada hari ke-12 ini.

  Bermula dengan penemuan serpihan sayap sepanjang semeter oleh seorang nelayan yang diserahkan kepada Pusat Mencari dan Menyelamat (SAR) semalam, satu demi satu serpihan lain ditemui penduduk di Pantai Polanro, Barru dan Pangkep sepanjang 18 kilometer sehingga di Pare- Pare.

  Selain serpihan pesawat, turut dijumpai termasuklah serpihan meja makan dalam pesawat yang dilipat di sandaran belakang kerusi, getah pelapis pintu bahagian dalam pesawat, pelampung keselamatan yang sudah koyak, carikan-carikan gentian isi dalam kerusi, sebuah kamera dan sebahagian daripada beberapa kerusi.

  Satu daripada serpihan kerusi itu masih tersangkut dua helai rambut sepanjang 10 sentimeter yang dipercayai rambut yang tersepit di situ milik seorang daripada penumpang pesawat malang tersebut, yang hilang di udara kepulauan Sulawesi pada petang 1 Januari lalu ketika dalam penerbangan dari Surabaya menuju Manado.

  Walaupun serpihan itu terlihat jelas di mata kasar sebagai sebahagian daripada cebisan lekap dan lengkapan dalaman kapal terbang tetapi jurucakap pusat kecil SAR di Barru, Lt. Kolonel Pramudya berkata hari ini, semua itu hanya dapat disahkan setelah penelitian oleh pusat SAR di Pangkalan Udara Makassar.

  Sementara itu, pusat SAR di Makassar mengesahkan bahawa mayat seorang wanita berumur sekitar 40 tahun yang ditemui nelayan dekat dermaga di sini pagi semalam bukan penumpang pesawat Adam Air kerana namanya tidak tercatat dalam senarai penumpang.

  Penemuan serpihan dan barangan itu menarik minat sebahagian anggota keluarga 96 penumpang dan enam anak kapal, yang datang ke pusat kecil SAR di Barru untuk melihat sendiri di samping mendapatkan maklumat jika ada di antara barangan yang ditemui itu boleh dikenal pasti sebagai milik anggota keluarga mereka.

  – Bernama
  13/1/2007

  Like this

 8. Suara Orang Tua says:

  Mungkin selagi kerajaan Indonesia serta media menutup dan menyembunyikan keterlibatan seorang wali Allah dalam misi pencarian ini, maka selama itulah petunjuk2 akan juga diTUTUP oleh Allah.
  Maka akan tersadailah mayat dan penumpang pesawat itu, ghaib seperti ghaibnya ratusan manusia di Bermuda Triangle!

  Like this

 9. musaddiq says:

  Apa update terbaru?

  Like this

 10. heliconia says:

  Misi pencarian seluruh team mengalami kesulitan disebabkan musim tengkujuh dan angin yg kuat.

  Like this

 11. heliconia says:

  http://www.utusan.com.my/utusan/archive.asp?y=2007&dt=0115&pub=utusan_malaysia&sec=luar%5Fnegara&pg=lu_02.htm&arc=hive

  Beberapa helai rambut dan cebisan kulit kepala disyaki daripada mangsa pesawat Adam Air ditemui pagi ini di pulau Dutungan di kawasan Pare Pare,” kata Muslimin.
  Usaha mencari Adam Air sehingga malam tadi menemui lebih 150 serpihan yang dipercayai daripada pesawat itu termasuk serpihan baru sayap pesawat, meja makan lipat, pelapis siling dalaman pesawat dan terbaru dua alat yang dipercayai pelancar signal asap kecemasan pesawat itu

  Like this

 12. musaddiq says:

  Sudah ada kepastian bahawa alat pelancar signal asap itu sudah digunakan atau belum?

  Like this

 13. Suara Orang Tua says:

  Tal logik, tak logik

  Like this

 14. FOTOSTAT_COPY says:

  Dari DETIK.com….Bomoh Bergaduh Tuding Menuding
  Judul berita : Beda pendapat Lokasi Adam AIr Paranormal adu ilmu.

  Ada dua paranormal alias para DUKUN yg bernama : Hamidah daeng Te’ne ( 38 ) & Abdul Azis ( 47 ).

  Paranormal@Sang dukun yg bernama Hamidah ini mengaku selalu di ikuti oleh Nabi Khidir.

  Sedangkan Paranormal@Sang dukun yg bernama Abdul Azis yg mengaku datang atas petunjuk Tuhan mengatakan, sebelum datang ke bandara Hasanudin, dia turun ke laut & pikiran-nya ( yg EDAN/GILA itu :)) tembus ombak, dia mengaku di beri petunjuk Allah bisa melihat pesawat itu. ” Ada di daerah Pare-Pare” katanya.
  ……..kamu jangan bohong, kamu jangan bohong …tuding Paranormal alias Sang dukun bernama Halimah pada Dukun abdul azis…tapi dukun abdul azis banyak diam.

  Terus keduanya duduk berhadap-hadapan adu ilmu. Selengkapnya baca di detik.com
  http://www.detik.com/indexberita/indexfr.php

  JELAS sekali, bagi orang yg masih punya sedikit iman, Omongan ke 2 paranormal alias para Dukun Koplo ini hanyalah BUALAN belaka yg berasal dari IBLIS Pujaan-nya.

  Like this

 15. heliconia says:

  Pernah dibincangkan di blog bahawa kemungkinan akan terjumpanya mayat2 pesawat Adam Air itu diseat masing2 dgn seat-bealt terpasang bukanlah idea kami ..samada… mungkin para tabib2 kerohanian SKYLAB bercakap2 kosong atas hal ini….. kerana asalnya maklumat sedemikian didapati dari mereka.. atau benar mereka melihat petunjuk itu di alam ghaib, itu tak dapat dipastikan.

  Saya cuma berfikir, jika keterlibatan para dukun2 paranormal dibesar2kan di suratkhabar, malah mereka dilaporakn bergaduh2 di lokasi pencarian..
  mengapakah keterlibatan orang2 alim agama tidak dilaporkan….terutama jika melibatkan jemaah Rufaqa. Tujuan jemaah membantu bukan untuk tujuan duit atau nama, Abuya Ashaari cuma berharap agar orang2 kita yg banyak lalai ini akan lebih menghormati org2 agama, serta kembali kepada Allah dgn satu caranya menerima dakwah mereka..Sama dgn kes lumpur api Lapindo, bantuan Rufaqa dibatalkan pemerintah kerana mereka menolak syarat Abuya Ashaari iaitu, jika sembuh, maka perlu isytiharkan kepada umum bahawa itu adalah atas bantuan Abuya Ashaari Muhamad.

  Jika terus2an begini, kemungkinan pesawat itu DITUTUP oleh Allah terus dari dilihat.
  Maka ia kan tersadai sahaja di dasar laut tanpa mata manusia dapat melihatnya.
  Bukankah aneh misteri kehilangan pesawat ini ..hingga banyak fakta yg disembunyikan dari umum, sejak hari kejadian lagi. pakar2 pula menyembunyikan bukti2 forensik, maksud saya apakah ilmu2nya dari penemuan2 itu. Aneh satu dunia datang membantu, sebesar2 badan atau fuselage pesawat tak dijumpai.

  Pendapat hujung pencarian spt yg saya tulis ini adalah pendapat peribadi saya, tidak mewakili pendapat SKYLAB mahupun pendapat jemaah Rufaqa, dan pendapat saya tidak semestinya betul. Mana tahu esok lusa bakal ditemui yg ditunggu2.

  Utusan Malaysia
  17/1/2007
  Pesawat Adam Air tidak meletup di udara

  JAKARTA 16 Jan. – Pasukan penyiasat tragedi pesawat penumpang Indonesia Adam Air percaya ia tidak meletup di udara kerana hanya sedikit serpihan dan tiada sebarang mayat ditemui setelah dua minggu nahas berlaku, kata pengarah pasukan tersebut hari ini.

  Akhbar Kompas Daily dan beberapa akhbar lain memetik Frans Wenas sebagai berkata, pasukannya mengesyaki badan pesawat Boeing 737 itu tenggelam ke dasar laut tanpa sebarang kerosakan besar dan mangsa masih berada di tempat duduk mereka.

  Katanya, serpihan pesawat yang dijumpai setakat ini tidak menunjukkan sebarang kesan terbakar atau letupan, dan tersebar di satu kawasan yang kecil.

  “Sekiranya ia meletup di udara, serpihan akan terbang ke kawasan yang lebih luas dan lebih banyak serpihan akan dijumpai,” ujarnya.

  Wenas merupakan penyiasat pertama yang membuat spekulasi tentang nasib pesawat yang terhempas pada hari sambutan Tahun Baru di timur laut Indonesia selepas juruterbangnya berhadapan dengan angin selaju 130 kilometer sejam.
  Beliau bagaimanapun tidak membuat sebarang spekulasi mengenai punca pesawat penumpang tersebut terhempas di laut.

  Tambahnya, isyarat kecemasan dari perakam kotak hitam kapal terbang milik Adam Air itu akan terhenti selepas kira-kira 14 hari strong>dan selepas tempoh itu usaha mencari akan menghadapi kesukaran.

  Bantuan yang dihulurkan oleh sebuah kapal tentera laut Amerika Syarikat serta empat set pengesan oleh Singapura setakat ini masih belum menerima sebarang isyarat kecemasan.
  – AP

  http://www.utusan.com.my/utusan/content.asp?y=2007&dt=0117&pub=Utusan_Malaysia&sec=Luar_Negara&pg=lu_07.htm

  Like this

 16. heliconia says:

  Khabar terbaru, para team pencarian tiap malam bermesyuarat untuk strategi terbaru dsb, termasuklah para pegawai2 tentera yg turut sama bertahlil, berdiskusi mengenai agama dgn team Skylab.
  Misi SKYLAB bukan sahaja mencari sesuatu yg mungkin sudah tiada..tetapi juga menghidupkan hati2 para tentera yg masih bernyawa..InsyaAllah.Setiap kejadian ada hikmah, dan perancangan sendiri dari Allah Maha Pencatur..dan Maha Penyayang.

  Marilah kita renungkan nasib para penumpangnya. Bayangkan jika ada di antaranya suami2 atau isteri2 atau ibu, bapa, mahupun anak2 atau kawan2 kita..Doakan mereka.

  *********************************************

  Daftar Penumpang Adam Air DHI 574 Jurusan Surabaya-Manado,
  Senin (1/1) seperti termuat dalam manifest Adam Air.

  1. Dessy Katalina Paulus
  2. Meilan
  3. Petrasels Umpia
  4. Ronald
  5. Daniel H
  6. Bram Tangahu
  7. Stephanus Gatuwat
  8. Maria J Tolin
  9. Ignatia Gatuwat
  10. Yono
  11. Bambang Mardianto
  12. Letda Pasaribu
  13. Pilih
  14. Syamsul Arifin
  15. Cici Turangan
  16. Jolly Willem Momongan
  17. Sintje Kalalo
  18. Hans Rumengan
  19. Allowisius
  20. Ririn
  21. Bobi
  22. Fittorio
  23. Herry Sudaryono
  24. Boy
  25. Ali
  26. Flonia Assa
  27. Melva W
  28. Elnny W
  29. Joppy W
  30. Rendy H
  31. Cindy W
  32. TeofilusRikesaa
  33. Leonardo Pramatyaa
  34. Feri Trihandayani
  35. Ariston Setyo Widodo
  36. Sri Hartini
  37. Vira K
  38. Marry K
  39. Politton F Nico
  40. Warti
  41. Roisatul Muslimah
  42. Made Dwi
  43. Komang Pradina
  44. Limana Sari Dewi
  45. Fathurrohman
  46. Tuminem
  47. Ellen
  48. Ester Maramis
  49. Lisa Kairupan
  50. Samsuri
  51. Lale Daniel
  52. Nontje Tumbelaka
  53. Pungky
  54. Novi Hendrayanto
  55. Jenny Panda
  56. Halim Dedianto
  57. Juneke
  58. Jufri
  59. Ferry Kuingo
  60. Lindsey
  61. Stephanie
  62. Scott Jakson
  63. Riane
  64. Darianto FA
  65. Gary
  66. Fajar Jonah
  67. Gabriel
  68. Glenn
  69. Marice S
  70. Wiesye
  71. Inggrid
  72. Milka
  73. Mathew
  74. David
  75. Yahya Kustedjo
  76. Abdulah
  77. Benny Lendo
  78. Bambang Utoyo
  79. Nico R
  80. Annie AA
  81. Halid
  82. Ibrahim
  83. Kristina
  84. Benny
  85. Christina Agatha
  86. Agus
  87. Maya Ismawati
  88. Delon
  89. Novi Kawengian
  90. Yosbe Kawengian
  91. Arif Budianto
  92. Bambang Supriyanto
  93. Bob Susetija Budi
  94. Youla Iroth
  95. Dasilva
  96. Mirechele

  Seperti kebiasaan daftar nama di Indonesia ada yang tiada surname.Itu yang tercatat di passport dan ID.

  MISI PENCARIAN MEMRLUKAN WANG YANG SANGAT BANYAK…!

  Biaya Pencarian Adam Air Rp8 Miliar
  (08 Jan 2007)
  * Diambil dari Dana Cadangan Umum Rp5 M, Adam Air Rp3 M

  MAKASSAR — Pencarian pesawat Adam Air jenis Boeing 737-400 yang membawa 102 penumpang dan kru, Senin 8 Januari hari ini, memasuki hari kedelapan, namun belum ada tanda-tanda di mana pesawat dengan nomor penerbangan KI-574 itu berada. Padahal, baik Adam Air maupun pemerintah pusat, sudah mengucurkan anggaran yang besar untuk melakukan pencarian pesawat tujuan Surabaya-Manado itu.Menurut estimasi anggota Komisi V DPR RI Abdul Hadi Djamal, dari pihak pemerintah saja sudah dipersiapkan anggaran sebesar Rp5 miliar untuk dipergunakan guna pergerakan pasukan dan operasional selama proses pencarian. Anggaran sebesar itu, kata dia, sebagian besar sudah terpakai dan belum ada tanda-tanda pesawat Adam Air ditemukan.

  Dari pihak Adam Air, maskapai penerbangan ini mengaku telah mengeluarkan dana hingga Rp3 miliar untuk membantu proses pencarian. “Kita sudah keluarkan dana kurang lebih Rp 3 miliar untuk membantu proses pencarian,” ujar Direktur Komersial PT Adam Sky Connection, Gugi Pringwa Saputra kepada Fajar kemarin.

  http://www.fajar.co.id/news.php?newsid=31713

  Like this

 17. heliconia says:

  Pencarian Adam Air dihentikan

  JAKARTA 27 Jan. – Operasi mencari dan menyelamat (SAR) pesawat Adam Air yang hilang semasa penerbangan dari Jawa ke Sulawesi Utara, 1 Januari lalu dihentikan setelah lokasi kotak hitam pesawat itu dikesan.

  Penyelaras Misi SAR, Komander Udara Eddy Suyanto berkata, kerajaan dan pengurusan Adam Air akan mengambil langkah perlu bagi mengambil kotak hitam Boeing 737-400 itu.

  Eddy bagaimanapun berkata usaha mengesan penumpang dan anak kapal agak mustahil kerana tiada mayat ditemui sehingga kini.

  “Tidak ada antara 96 penumpang dan enam anak kapal yang selamat, hanya beberapa helai rambut ditemui setakat ini,” katanya.

  Menurutnya, rakaman data penerbangan berada pada koordinat 03 41 02 darjah selatan dan 118 08 53 darjah timur di perairan Majene pada kedalaman 2,000 meter dalam air, manakala rakaman suara kokpit pada koordinat 03 40 22 darjah selatan dan 118 09 16 darjah timur pada kedalaman 1,900 meter.

  - Bernama
  28/1/2007

  Like this

 18. Handoko says:

  Maaf, saya dari Makassar. Saya mencari link ini ngga jumpa. Terima kasih sebelumnya.

  http://www.mail-archive.com/keluarga-islam@yahoogroups.com/msg13137.html

  [keluarga-islam] Misteri Rahasia : Pesawat Adam Air masih tertimbus pasir sungai?! – SkyLab report
  muntazirah 2007
  Sun, 18 Feb 2007 19:17:45 -0800

  Laporan Operasi Pencarian Adam Air oleh SkyLab

  2 Januari 2007
  Sheikh Ashaari Muhammad tersentuh hatinya bila menonton liputan pemberitaan di
  TV Malaysia mengenai kehilangan misteri pesawat Adam Air K574, pada hari
  sebelumnya.
  Pesawat membawa 102 penumpang termasuk krew [awak pesawat] sedang dalam
  perjalanan dari Surabaya ke Menado. Beliau ikut merasa kesedihan yang mendalam
  sebagaimana yang dirasakan para keluarga mangsa/korban.

  6 Januari 2007
  Setelah memasuki hari ke lima pencarian yang dilakukan team pencarian tidak
  berhasil, beliau mengirim Tabib dari Team SkyLab untuk membantu pemerintah
  Indonesia.

  7 Januari 2007
  Setibanya di Jakarta atas inisiatif sendiri serta atas dasar tugas kemanusiaan,
  Team SkyLab mengadakan pertemuan dengan pelbagai pihak dalam upaya
  mensosialisasikan rencana operasi pencarian team itu. 8 Januari 2007
  Team SkyLab melakukan konsolidasi internal, untuk memastikan posisi jatuhnya
  pesawat Adam Air dengan melakukan scan secara rohani, dengan menggunakan peta
  Sulawesi Selatan
  Signal/ Isyarat rohani myg diperolehi menyatakan jatuhnya pesawat adalah di
  kawasan hutan yang terletak dekat dengan pertemuan dua sungai iaitu Sungai
  Lariang dan Sungai Toboro, di antara Gunung Kambuno dan Gunung Baliase.
  Dari scan, dapat dirasakan bahawa ada sebahagian penumpang yang masih hidup.

  Seterusnya klik di sini :

  Laporan SkyLab : Pesawat Adam Air masih tertimbus pasir sungai?!

  the same page :

  http://heliconia.wordpress.com/2007/02/10/laporan-skylab-pesawat-adam-air-masih-tertimbus-pasir-sungai/

  Like this

 19. heliconia says:

  panjang ceritanya…

  kadang2 merasa sebetulnya hal2 ghaib sebegini yg sukar difahami umum..akan lebih merumitkan keadaan sekarang.

  Karamah yang dianggap sesat biarkan aja ia tidak diketahui orang.

  Adakah putus asa? tidak.

  Oh ya . Satu lagi sebab. Sebab politik. walaupun melibatkan nyawa manusia, politik dan kekuasaan itu adalah tuhan mereka. Rakyat tidak relevan dgn kuasa mereka.

  Lihat sahaja kes pembunuhan Altantuya Shariibu.

  Like this

 20. achmad ichwan says:

  assalamu alaikum warahmatullahi wabarakatu,semoga dunia ini selalau di berkati ALLAH SWT AMIN,salam dan salawat kita ucapkan kepada junjungan Nambi Besar jumjugan alam MUHAMMAD SAW.aku hanya ingin menceritakan mimpiku penemuan adam air yang jatuh di dasar laut keadaan jatuhnya pesawat adam air itu dalam mimpi saya jatuhnya adam air di satu pulau yang jarang manusia kesana,bentuk pulau itu berbentuk huruf L terbalik,jarak jatuhnya dari pulau itu kurang lebih 1700 meter dari permukan darat kelaut posisi pesawat jatuh ke dasar laut muka pesawat ke dasar laut ekornya ke atas,dan di dalam mimpi saya itu ada sebuah kapal penangap ikan yang berada di situ wallahu alam mungkin kapal luar soalnya tempat jatuhnya pesawat adam air itu terdapat banyak ikan-ikan besar,terutama banyak ikan hiu posisi pesawat ngga jauh dari pantai,dalam mimpi saya pesawat yang jatuh bukan di lautan lepas,kiranya mohon maaf kalau ada perkataan saya yang salah karena ini hanyalah sebuah bunga tidur,aku bermohon ampun KU pada ALLAH yang menguasai rahasia.assalamualaikun warahmatullahi wabarakatu,

  Like this

 21. heliconia says:

  Iya, mimpi hanya bunga tidur. Maaf komen Kemana Ghaibnya Pesawat Adam Air? telah ditutup. Tempoh hari saya ada mendapat e-mail dari waris dua korban. Alhamdulillah sudah dirujuk ke Skylab Indonesia.

  Like this

 22. D-GENERATION X says:

  klau dh jumpa pesawat tu…penumpang nya cm ner selamat ker x??

  :?? aku x fhm la apa sbb pesawat tu terhempas ??

  Like this

 23. Casio says:

  adakah pesawat Adam Air telah ditemui????

  Like this


Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

Follow

Get every new post delivered to your Inbox.

Join 1,061 other followers